GÖRME ENGELLİ KÜTÜPHANELERİ ORTAK PLATFORMU VERİ-TABANI

a.)Sistemin işleyişi

*Ortak veri-tabanında yer alan kaynaklara erişim sağlamak için buradan kayıt yaptırın.

*Engelli raporunuzu kayıt anında yükleyin veya bu bölümdeki adreslerden herhangi birine ulaştırın.

*Ortak veri-tabanı yazılımına kullanıcı adı ve şifre bölümlerine ”misafir” yazarak bağlanın.

*Veri-tabanı yazılımındayken eser arama bölümüne giriş yapın.

*Eser arama bölümü aktifleştirildikten sonra;

-Tüm kaynakları görmek için arama yap düğmesine tıklayabilirsiniz.

-Eser adıyla arama yaptırabilirsiniz.

-Yazar adıyla arama yaptırabilirsiniz.

-Türe göre arama yaptırabilirsiniz.

-Kuruma göre arama yaptırabilirsiniz.

-İki tarih arasında veya tek bir tarih için arama yaptırabilirsiniz.

b.)Sistemin körcül kullanımı

*Ortak veri-tabanı yazılımına buradan bağlanın.

-Kullanıcı adı ve şifre alanlarına jaws, N.V.D.A kullanıcıları F harfi ile window-eyes kullanıcıları C harfiyle alanları doldurabilirler.

-Gerekli alanları doldurduktan sonra giriş düğmesine gelinerek klavyeden giriş tuşuyla etkinleştirilir.

*Ortak veri-tabanına bağlandıktan sonra;

-Eser arama bölümüne Jaws, N.V.D.A. kullanıcıları F harfiyle window-eyes kullanıcıları C harfiyle gelebilirler.

-Eser arama bölümü içerisinde yer alan form alanlarına Jaws, N.V.D.A. kullanıcıları F harfiyle window-eyes kullanıcıları C harfiyle gelebilirler.

-Arama yap düğmesine kullanılan ekran okuyucuya göre yukarıdaki kısayol tuşlarıyle gelebilirler.

-Listelenen kaynaklar içerisinde dolaşabilmek için tüm ekran okuyucu kullanıcıları tablo görünümüne odaklanma kısayol tuşu T harfini kullanabilirler.

-Tüm ekran okuyucu kullanıcıları kaynaklar arasında yön tuşlarıyla dolaşım yapabilirler.

-Kaynakların listelendiği sayfalar arasında arama yap düğmesinin yanında yer alan sayfalara F veya C tuşlarıyla gelerek  veya yön tuşlarıyla ulaşarak sayfalar arasında geçiş yapabilirler.

c.)Sisteme ilişkin uyarılar

*Ortak veri-tabanı en verimli internet explorer ile çalışmaktadır.

*Veri-tabanı yazılımı kaynakların listelenmesi aşamasında çok kısa yükleme süresine tabi olabilir.

*Kaynak sayısı Akdeniz Üniversitesi,  Kastamonu Üniversitesi ve benzer amaçla çalışan kurumların kaynaklarının bilgilerini girmesiyle her geçen gün artıcaktır.

Görme engelli kütüphaneleri ortak platformu web sayfasına bağlanabilirsiniz.